AB 25 och ABPU 25 – Anpassning till digitaliseringen inom byggbranschen

Slutligen har remissen anlänt innehållande de uppdaterade standardavtalen för bygg-, anläggnings- och installationsentreprenader, AB/ABPU 25. Standardavtalet har fått en ansiktslyftning med en uppdaterad struktur av avsnitten. Kommentarer till bestämmelserna kommer inte heller att finnas. Istället kommer de att sammanställas i separata motiveringar till avtalen. En annan spännande nyhet är att avtalen i byggbranschen har anpassats till den pågående digitaliseringen.

Byggandets kontaktkommitté, BKK, har strävat efter att vara förberedda inför framtiden och den växande digitaliseringen i samhället. Avtalen bör vara kompatibel med digitala informationsmodeller, till exempel BIM. Arbetet med att anpassa avtalen till digitaliseringen inom samhällsbyggnadssektorn har lett till flera bestämmelser i avtalen specifikt gällande digitala informationsmodeller.

Dessa förändringar följer Sveriges mål att öka användningen av BIM i större bygg- och anläggningsprojekt. Regeringen uppdrog till Boverket förra året att undersöka hur man bäst kan främja digitaliseringen av byggprocesser genom att erbjuda stöd för offentliga aktörer i användningen av BIM. Boverket presenterade en rapport om ett uppdrag i år.

I de senaste avtalen har nya begrepp definierats. Begreppet ”Digital modell” har kommit att definieras som en samlad mängd av objektsbaserad digital information med inkluderad länkad data. Även termen ”Handling” har nu fått en definition och syftar på ”analog eller digital handling, digital modell eller liknande begränsad mängd information som kan läsas och sparas”. En annan intressant uppgift bland de nya definitionerna är ”Öppet dataformat”, vilket hänvisar till ”ett filformat som inte är plattformsberoende och tillgängligt för allmänheten utan några begränsningar som förhindrar efterföljande användning av dokument”. Dessa är alla viktiga för att reglera användningen av digital teknik i entreprenader.

Enligt definitionen av handlingar kommer alla regler som gäller handlingar och tillhandahållande av information också att gälla för digitala modeller. Det finns också en särskild regel om digitala modeller i första kapitlet § 15 i AB 25 och i § 16 i ABPU 25. Det framgår tydligt att ansvarig part för en digital modell ska säkerställa dess funktionalitet och tillgänglighet under entreprenadtiden. Det är även upp till den parten att säkerställa att den ursprungliga versionen av förfrågningsunderlaget och alla efterföljande ändringar kan spåras och identifieras separat. Part bör se till att den andra parten har tillgång till modellen under entreprenadtiden så att den kan uppfylla sina åtaganden och skydda sina rättigheter under ansvarstiden. Informationen i modellen ska distribueras och importeras i öppet dataformat om inget annat avtalas.

Digitala modeller har också integrerats i kontraktsdokumentationen och inkluderats i rangordningsregeln för kontraktsdokument enligt punkt 11 i § 3 i andra kapitlet AB/ABPU 25, och får därför företräde framför beskrivningar och ritningar vid eventuella inkonsekvenser. Det är värt att notera att måttuppgifterna som anges med siffror eller bokstäver är giltiga innan mätningen i den digitala modellen utförs. Detsamma gäller för skalmått på en 2D-ritning.

En annan uppdatering är att vid beställning av arbete som rör ändringar i entreprenaden finns det en bestämmelse som kräver att beställaren informeras om förändringar i digital modell. För att aviseringen ska räknas som en beställning krävs att det tydligt framgår på vilket sätt entreprenaden har förändrats. Med andra ord behövs en leveransnotis till entreprenören, vilken liknas vid molnen på de fysiska 2D-ritningarna för att visa eventuella ändringar som gjorts på ritningen.

Vid en genomgång av de nya bestämmelserna om digitala modeller, har BKK tagit hänsyn till medlemmarnas behov av anpassningar i avtal som identifierats under de senaste åren. Det inkluderar att tydligt definiera digitala modeller och handlingar, reglera nyttjanderätten och se till att den digitala modellen klassificeras som ett viktigt avtalsdokument. Det borde underlätta användningen av digitala modeller. Det kommer att bli spännande att följa denna fråga och ta del av den slutgiltiga versionen av våra nya standardavtal som förväntas vara klara omkring sommaren 2025.

Ida M Ulfsdotter, en partner och advokat hos Foyen Advokatfirma.
Helena Dahlberg är en advokat hos Foyen Advokatfirma.