RO-Gruppen inleder nybyggnation av vårdboende och förskola i Linköping

RO-Gruppen, på uppdrag av Lejonfastigheter, Linköpings kommuns bolag för samhällsfastigheter, kommer att genomföra nybyggnation av ett vårdboende och en förskola på fastigheten Lägerbålet 1 i Linköping. Projektets ordervärde uppgår till cirka 225 miljoner kronor och utgör en viktig del av kommunens strävan att stärka beståndet av samhällsfastigheter. Byggstarten är planerad att ske strax efter nyår och arbetet kommer att utföras i nära samarbete med beställaren. Byggnaden kommer att bestå av fyra våningar och ha en total yta på 10 800 BTA. Den största delen av ytan kommer att användas till ett vårdboende med 90 vårdplatser.

Förskolan kommer att vara belägen på halva bottenvåningen och kommer att kunna välkomna upp till 100 barn.

Dessutom kommer ett gemensamt storkök att finnas för att tillhandahålla måltider till både de boende och förskolebarnen.

Detta projekt ger RO-Gruppen en möjlighet att bidra till utvecklingen av avgörande samhällsfunktioner samt stödja kommunens strävan att erbjuda moderna och funktionella boende- och utbildningsmiljöer. Vi ser fram emot att bidra till Linköpings utveckling genom att konstruera moderna och funktionella samhällsfunktioner. Genom att kombinera både vårdboende och förskola i samma byggnad skapar vi en plats som kommer att ha stor betydelse för många människor i framtiden.

Vi är glada över att kunna bidra med ett projekt som kombinerar kvalitet och hållbarhet på bästa sätt. säger Andreas Lennartsson, affärsområdeschef för RO-Gruppen. En lovande början på en ny marknad.

RO-Gruppen etablerade sig på byggmarknaden i Östergötland våren 2024, ledd av ett kunnigt team med djupgående förståelse för regionens behov och möjligheter. Trots RO-Gruppen är en ny aktör på byggmarknaden i regionen, utgörs vårt team i Östergötland av professionella individer med djupa rötter och mångårig erfarenhet samt ett omfattande nätverk av skickliga samarbetspartners.

Projektet Lägerbålet är ett viktigt steg i vår satsning,
och vi ser många spännande möjligheter framöver i regionen,
vilket ger oss chansen att växa som byggföretag och göra en positiv skillnad i samhället, säger Robert Ohlsson, affärsområdeschef för RO-Gruppen i Östergötland.

Hemköp etablerar sig i nybyggt område

I slutet av 2026 öppnar Hemköp en ny butik på 1 300 kvadratmeter

i Wallenstams nybyggda område i Årstaberg. Butiken kommer att präglas av matglädje och inspiration och erbjuda ett brett sortiment av noggrant utvalda råvaror,
lokala delikatesser samt färdigrätter av hög kvalitet. Wallenstam påbörjade byggandet av över 400 nya lägenheter i Årstaberg under förra sommaren. Denna nybyggnation kommer ge plats för bostäder, samt ett varierat utbud av butiker och service på bottenvåningen,
där Hemköp planerar att öppna sin butik i slutet av 2026. Butiken är fördelaktigt belägen i ett område där vi är medvetna om att det finns en efterfrågan på Hemköp.

Vi ser fram emot att erbjuda ett brett utbud av färskvaror, inspiration och matglädje i Årstaberg. Anders Rovér, Etableringschef på Hemköpskedjan, berättar att området är på väg att genomgå en spännande utveckling. Hemköp är ett värdefullt tillskott till vår nybyggnation i Årstaberg. Detta kvarter kommer att slutföra utvecklingen väster om Årstabergs station. Under de senaste åren har vi tillfört nya bostäder, förskola och grundskola, och snart även en ny kvarterspark. Vi är både glada och stolta över att vara en del av denna positiva utveckling.

Säger Mathias Aronsson, regionchef Stockholm och vice vd för Wallenstam.

Byggnads stämmer ICDS – Nära 4 miljoner i skadestånd för kollektivavtalsbrott

Fackförbundet Byggnads har stämt det irländska företaget ICDS på nära 4 miljoner kronor för brott mot kollektivavtalet. ICDS har fungerat som underentreprenör i byggprojektet för nya Slussen i Stockholm. Företaget har brytit mot reglerna för övertid och har inte betalat ut övertidsersättning till sina anställda. Emil Persson, avtalssekreterare på Byggnads, delar med sig av följande reflektion: ”Det här är ett företag som systematiskt lurar sina anställda och bryter mot våra kollektivavtal. ”

Att de fortsätter att anlitas som underentreprenörer av några av våra största företag är oacceptabelt. ICDS har anlitats av Skanska och har cirka 50 anställda, huvudsakligen från Rumänien, i sitt team. Vid en granskning upptäckte Byggnads att företaget använde så kallade spegelvända arbetstidsscheman för att undvika kollektivavtalets regler kring övertid.

För övrigt har företaget inte betalat ut övertidsersättning, något som har resulterat i betydande vinster för dem. Det är inte första gången Byggnads stämmer ICDS i Arbetsdomstolen. Redan år 2014 kom det fram att företaget betalade endast 88 procent av full lön till sina anställda. Tidigare i år fick de anställda på bygget av det nya sjukhuset i Malmö en total ersättning på 1,3 miljoner kronor efter en förlikning. Det framkom även att ICDS hade brutit mot kollektivavtalet.

Emil Persson kommenterar:

ICDS har under lång tid utmanat de grundläggande reglerna i Byggavtalet och har undvikit att rapportera löner eller följa överenskommelser. Det här är bara det senaste exemplet på deras försök att kringgå svenska kollektivavtalsregler.

Kontorshuset Habitat 7 på Masthuggskajen präglas av hållbarhet in i minsta detalj

I december 2024 står Habitat 7 klart, ett nio våningar högt kontorshus i trä, i en framväxande stadsdel och utvecklingshubben Masthuggskajen i Göteborg. Habitat 7 är ett av Sveriges hittills största träbyggnadsprojekt med en tydlig inspiration från naturen.

Annika Wihlborg

Habitat 7 encompasses 8000 square meters of office space and is a property where nature has been the focal point of the architectural design, signed by Krook and Tjäder. Temat för designen är ljus
grönska och luftighet. Husets gavlar är glasade från golv till tak, och en växtvägg anläggs i den fjorton meter höga entréhallen. Högst upp i huset finns en takterrass med utsikt över Linnéstadens takåsar. En tredjedel mindre klimatavtryck

Habitat 7 är NCC:s tredje kontorshus på Masthuggskajen, och här har man framhävt träets estetiska fördelar som byggmaterial. Fastigheten kommer att hållbarhetscertifieras enligt BREEAM-rankingen nivå Excellent, och klimatavtrycket från Habitat 7 beräknas bli ungefär en tredjedel lägre jämfört med en traditionell kontorsbyggnad. Husets stomme av KL-trä och limträ är en starkt bidragande faktor till det.

Ljusare framtid för hantverkarbranschen – men oro för kompetenstapp växer

Med stabil inflation, lägre räntor och ett tillfälligt utökat ROT-avdrag ser framtiden ljusare ut för hantverkarbranschen. Samtidigt finns det en stark oro för kompetensbrist och minskad attraktionskraft inom yrket.

Bristen på erfarna snickare och murare lyfts fram som ett av de största hoten mot branschens långsiktiga stabilitet. Detta enligt den senaste Hantverkarbarometern från Beijer Byggmaterial. Rapporten, baserad på feedback från mer än 1 000 hantverkare, avslöjar att nästan tre av fyra respondenter ser en ökad risk för att många personer lämnar branschen och detta skulle resultera i en stor förlust av kompetens.

ROT-avdraget betraktas som avgörande för branschens framtid. Mer än tre fjärdedelar av hantverkarna anser att det bör höjas till 50 procent av arbetskostnaden för att ytterligare stärka branschen.

En av sex anser att en sänkning av amorteringskravet är också viktig för framtiden.

Trots att marknaden vänder ser vi en oroande trend där fortsatta konkurser leder till att erfarna hantverkare lämnar branschen.

Detta innebär ett stort kompetensbortfall just när behovet är som störst. De positiva ekonomiska tecken vi ser kan snabbt gå förlorade om vi inte förbättrar förutsättningarna för att behålla kompetensen inom branschen.

Säger Geir Thomas Fossum, vd på Beijer Byggmaterial. Förra årets resultat från Hantverkarbarometern visade en ekonomisk nedgång och minskad orderingång, men årets undersökning pekar på en vändning. Nästan två av tre hantverkare tror nu på en förbättrad konjunktur under det kommande året,
medan endast en av tio förutspår en försämring. Denna optimism kan dock påverkas negativt av branschens oro för kompetensflykt.

För att säkerställa en trygg framtid för byggsektorn och möta framtida behov, speciellt med tanke på stora infrastrukturprojekt och Sveriges energirenoveringsbehov, är det nödvändigt att fokusera på att behålla och utveckla den nuvarande kompetensen. Politiska incitament behövs för att stärka byggföretagen och stimulera ekonomin.

Samtidigt måste vi lyfta och höja statusen för hantverkaryrken, säger Fossum. Om undersökningen:

Hantverkarbarometern är ett initiativ från Beijer Byggmaterial för att ge hantverkare en gemensam röst och påverka branschen i en positiv riktning. Genom att samla insikter från hantverkarkåren kan barometern bidra till att förbättra deras villkor och arbetssituation. Undersökningen utfördes mellan 20 maj och 21 juni och svarades av 1 008 hantverkare.

RO-Gruppen inleder nybyggnation av vårdboende och förskola i Linköping

RO-Gruppen, på uppdrag av Lejonfastigheter—Linköpings kommuns bolag för samhällsfastigheter—kommer att genomföra nybyggnation av ett vårdboende och en förskola på fastigheten Lägerbålet 1 i Linköping. Projektets ordervärde uppgår till cirka 225 miljoner kronor och utgör en viktig del av kommunens strävan att stärka beståndet av samhällsfastigheter. Byggstarten är planerad att ske strax efter nyår och arbetet kommer att utföras i nära samarbete med beställaren. Byggnaden kommer att ha fyra våningar och en total yta på 10 800 BTA.

Den övervägande delen av ytan kommer att vara tillägnad åt ett vårdboende med 90 vårdplatser.

Förskolan, när den placeras på halva bottenvåningen, kommer att ha kapacitet att välkomna upp till 100 barn.

Dessutom kommer ett gemensamt storkök att finnas för att tillhandahålla måltider till både de boende och förskolebarnen. Detta projekt ger RO-Gruppen en möjlighet att bidra till utvecklingen av väsentliga samhällsfunktioner och stödja kommunens strävan att erbjuda moderna och funktionella boende- och utbildningsmiljöer.

Vi ser fram emot att bidra till utvecklingen av Linköping genom att skapa moderna och funktionella samhällsfunktioner.

Genom att samla både vårdboende och förskola i samma byggnad skapar vi en plats som kommer att vara betydelsefull för många människor framöver. Vi är stolta över att kunna bidra med ett projekt som kombinerar kvalitet och hållbarhet på bästa sätt. Säger Andreas Lennartsson, affärsområdeschef för RO-Gruppen. En positiv början på en ny marknad RO-Gruppen etablerade sig på byggmarknaden i Östergötland våren 2024, med ledning av en erfaren grupp med god förståelse för regionens behov och potential. Trots att RO-Gruppen är en ny aktör på byggmarknaden i regionen, består vårt team i Östergötland av lokalt förankrade profiler med lång erfarenhet och ett omfattande nätverk av kompetenta samarbetspartners. Projektet Lägerbålet är ett viktigt steg i vår satsning, och vi ser många spännande möjligheter framöver i regionen, vilket ger oss chansen att växa som byggföretag och göra en positiv skillnad i samhället. Robert Ohlsson, affärsområdeschef för RO-Gruppen i Östergötland, uttrycker detta tankesätt.

Hemköp etablerar sig i nybyggt område

I slutet av 2026 öppnar Hemköp en ny butik på 1 300 kvadratmeter i Wallenstams nybyggda område i Årstaberg. Butiken kommer att kännetecknas av matglädje och inspiration, och kommer att erbjuda ett brett sortiment av noggrant utvalda råvaror, lokala delikatesser, samt färdigrätter av hög kvalitet. Wallenstam påbörjade under förra sommaren byggandet av mer än 400 nya lägenheter i Årstaberg.

Denna nybyggnation kommer inte bara att ge plats för bostäder, utan även ett varierat utbud av butiker och service på bottenvåningen.

Där planerar Hemköp att öppna sin butik i slutet av 2026. Butiken har en utmärkt placering i ett område där vi vet att det finns en efterfrågan på Hemköp.

Vi ser fram emot att erbjuda ett brett utbud av färskvaror, inspiration och matglädje i Årstaberg,

som är på väg att genomgå en spännande utveckling, säger Anders Rovér, Etableringschef på Hemköpskedjan. Hemköp är ett värdefullt tillskott till vår nybyggnation i Årstaberg. Det är beläget i ett kvarter som kommer att slutföra utvecklingen väster om Årstabergs station. Under de senaste åren har vi introducerat nya bostäder, förskola och grundskola. Inom kort kommer även en ny kvarterspark att läggas till. Vi är både glada och stolta över att vara en del av denna positiva utveckling,
säger Mathias Aronsson, regionchef Stockholm och vice vd för Wallenstam.

Byggnads stämmer ICDS – Nära 4 miljoner i skadestånd för kollektivavtalsbrott

Fackförbundet Byggnads har stämt det irländska företaget ICDS på nära 4 miljoner kronor för brott mot kollektivavtalet.

ICDS har varit involverade som underentreprenör i byggprojektet för nya Slussen i Stockholm.

De har överträtt reglerna för övertid och hållit tillbaka övertidsersättning för sina anställda. Emil Persson, avtalssekreterare på Byggnads, kommenterar följande:

”Det här är ett företag som systematiskt lurar sina anställda och bryter mot våra kollektivavtal. ” Att de fortsätter att anlitas som underentreprenörer av några av våra största företag är oacceptabelt. ICDS har anlitats av Skanska och har haft cirka 50 anställda, huvudsakligen från Rumänien, i sitt team. Vid en närmare granskning fann Byggnads att företaget använde så kallade spegelvända arbetstidsscheman för att kringgå reglerna för övertid enligt kollektivavtalet. Dessutom har företaget undanhållit övertidsersättning, vilket har genererat miljonvinster för dem.

Det är inte första gången Byggnads stämmer ICDS i Arbetsdomstolen. Redan år 2014 kom det fram att företaget bara betalade sina anställda 88 procent av deras fulla lön. Tidigare i år belönades de anställda vid bygget av det nya sjukhuset i Malmö med en total ersättning på 1,3 miljoner kronor efter en förlikning. Det framkom även att ICDS hade brutit mot kollektivavtalet. Emil Persson kommenterar: – ICDS har under lång tid utmanat de grundläggande reglerna i Byggavtalet och har undvikit att rapportera löner eller följa överenskommelser. Detta är bara det senaste exemplet på deras ansträngningar för att undvika de svenska kollektivavtalsreglerna.

Kontorshuset Habitat 7 på Masthuggskajen präglas av hållbarhet in i minsta detalj

I december 2024 står Habitat 7 klart, ett nio våningar högt kontorshus i trä, i en framväxande stadsdel och utvecklingshubben Masthuggskajen i Göteborg. Habitat 7 är ett av Sveriges största träbyggnadsprojekt hittills, och det har en tydlig inspiration hämtad från naturen. Annika Wihlborg

Habitat 7 består av 8000 kvadratmeter kontorsyta och är en fastighet där naturen varit utgångspunkten för den arkitektoniska utformningen, signerad Krook and Tjäder. Temat för designen är ljus
grönska och luftighet. Husets gavlar är glasade från golv till tak och en växtvägg anläggs
i den fjorton meter höga entréhallen. Högst upp i huset finns en takterrass

med utsikt över Linnéstadens takåsar. En tredjedel lägre klimatavtryck.

Habitat 7 är NCC:s tredje kontorshus på Masthuggskajen och här har man valt att betona träets alla visuella fördelar som byggmaterial. Fastigheten kommer att hållbarhetscertifieras enligt BREEAM-rankingen nivå Excellent.

Klimatavtrycket från Habitat 7 beräknas bli ungefär en tredjedel lägre jämfört med en traditionell kontorsbyggnad. Husets stomme av KL-trä och limträ är en starkt bidragande faktor till det.

Östersunds nya hållbara kraftvärmeverk rustar regionen för framtiden

Östersunds befolkning ökar, vilket är en av anledningarna till att Jämtkraft tog det första spadtaget till ett nytt kraftvärmeverk i Lugnvik utanför Östersund sommaren 2022.

In early 2025, Jämtkraft anticipates that the new cutting-edge combined heat and power plant, requiring an investment of 1. 5 billion kronor, will be completed.

The Kraftvärmeverket in Lugnvik is one of the most extensive industrial projects ever carried out in the Jämtland region. Annika Wihlborg

Bakgrunden till att det nya kraftvärmeverket byggs är att delar av Jämtkrafts fjärrvärmeanläggning i Lugnvik utanför Östersund behöver moderniseras och kompletteras för att framtidssäkra en stabil och säker fjärrvärmeleverans. The new combined heat and power plant is being built next to Jämtkraft’s existing plant in Lugnvik, which was completed in 2001. The facility will generate both electricity and heat with a capacity of 350 GWh for heat and 130 GWh for electricity. The new combined heat and power plant will also be prepared for capturing the biogenic carbon dioxide present in the flue gases, for instance, in collaboration with an entity interested in using carbon dioxide as a raw material to produce renewable fuels.

Cutting-edge purification technology.

The new facility meets Swedish Kraftnät’s stringent requirements for production facilities contributing to grid stability. Det nya kraftvärmeverket byggs intill den befintliga anläggningen i Lugnvik och kommer att ersätta ett antal äldre värmepannor som är en del av Östersunds fjärrvärmenät. Jämtkrafts nya anläggning är även designad för att kunna fungera under sommaren när behovet av värme är lägre, vilket skapar en bra miljö för förnybar elproduktion året runt.

The facility is equipped with state-of-the-art purification technology, including condensation technology for cleaning exhaust gases, multi-stage water treatment, and catalyzers. The facility is equipped with state-of-the-art purification technology, including condensation technology for cleaning exhaust gases, multi-stage water purification, and catalyzers. Kraftvärmeverket är dessutom förberett för infångning av det biogena koldioxid som finns i rökgaserna. Renar rökgaser från storskalig returträeldning.

Det nya kraftvärmeverket byggs för att eldas med biobränslen i form av restprodukter från skogen och returträ, och är också konstruerat för att mer effektivt kunna rena de rökgaser som uppstår vid storskalig eldning av returträ och rivningsvirke. The fact that the furnace is designed to handle large amounts of recycled wood enables greater fuel flexibility. In 2025, when the combined heat and power plant is inaugurated, Jämtkraft will retire its older backup boilers powered by heavy oil. A wood chip sorting facility streamlines the process.

After four years of preparations, permit applications, and procurement, Jämtkraft broke ground on its new combined heat and power plant in the summer of 2022. Currently, the project is in the middle of the construction phase, primarily focusing on connecting the various components of the facility, assembly work, as well as fine-tuning and testing. The project is extensive and brings together various technical disciplines, spanning from electrical to automation, control, steel, and concrete. Simultaneously, a new crushing facility is being constructed along with a new large ”fuel pocket” that can hold 1200 to 1300 cubic meters of wood chips, aiming to streamline the sorting process. Additionally, a new pump station is being constructed at the Lugnvik area.

Meanwhile, the work is underway to strengthen the district heating network in Östersund.