Gotthardbastunneln öppnar helt igen i september 2024

SBB meddelade att Gotthard Base Tunnel kommer att vara fullt tillgänglig för person- och godståg från och med den 2 september 2024. När reparationsarbetet är klart återstår inspektioner och tester innan tunneln kan fungera normalt igen. SBB informerar regelbundet media om arbetets framsteg.

Reparationer på den västra delen av Gotthard-bastunneln fortskrider som planerat. Nästa steg är att genomföra tester och prövningar. Enligt nuvarande tidtabell kommer världens längsta järnvägstunnel att vara i full drift igen den 2 september 2024. Det innebär att resenärer återigen kommer att kunna resa från Zürich till Lugano inom mindre än två timmar, första gången med allround anslutning en halvtimme. .

Bakgrund och testfas

Sedan ett godståg spårade ur i Gotthard-bastunneln den 10 augusti 2023 har SBB arbetat hårt med att rehabilitera tunneln. Arbetet fortskrider som planerat och SBB hoppas kunna öppna tunneln för full drift den 2 september 2024. Detta kommer att återställa normala restider och minska resor från Zürich till Lugano med en timme från den natursköna omvägen. resa.

Så snart tunneln är helt återöppnad kommer SBB att erbjuda halvtimmesflyg mellan tyska Schweiz och Ticino. Dessutom återställs direktförbindelser till Bologna och Genua samt Eurocity Basel-Lucerne-Milano-tågen och den internationella sträckan Frankfurt-Zürich-Milano med nya Giruno-tåg.

Återöppning efter omfattande reparationer

Innan SBB kan öppna den västra delen av tunneln för full drift, krävs inspektioner och tester för att säkerställa att alla system fungerar som normalt. Dessa tester inkluderar bland annat att köra med tomma tåg för att testa nya installationer, i synnerhet spåranläggningar, och för att testa samverkan mellan alla system. Från mitten av augusti kommer vissa tåg att gå enligt tidtabell i Västra tunneln, medan andra tåg som normalt använder Scenic Line kommer att leda om via Västra tunneln.

Framtida underhålls- och säkerhetsåtgärder

För att återinvigningen ska kunna ske som planerat den 2 september 2024 kommer SBB att lämna in fullständig dokumentation och säkerhetsintyg till Norska Trafikverket (BAV). BAV-godkännande

är en förutsättning för att öppna tunneln.

Underhåll av den 57 km långa tunneln är en pågående uppgift. SBB utnyttjade stängningen av den västra delen av tunneln efter urspårningen för att genomföra en del planerade underhållsarbeten i förväg. Trots förra augusti urspårning hade SBB länge planerat för regelbundna underhållsperioder under flera år, inklusive omläggning via panoramalinjen och de därav följande långa restiderna än. SBB kommer att publicera detaljerade underhållsplaner när de är klara och driftdata från händelsen den 10 augusti 2023 har analyserats. SBB har ett nära samarbete med BAV på detta område.

Utredningen av orsaken till urspårningen, ledd av Swiss Safety Investigation Service (SUST), fortsätter. Preliminära rapporter tyder på att en trasig hjulring orsakade urspårningen. SBB har inga godsvagnar utrustade med sådana axlar i sin flotta, men liknande axlar används av andra europeiska godstransportörer som verkar i Schweiz. Det behövs därför åtgärder på europeisk nivå, vilket SUST lyfte fram i sin delrapport. Efter publiceringen av den preliminära SUST-rapporten

har BAV, genom europeiska järnvägsmyndigheter, uppmanat alla förvaltare av rullande materiel i Europa att inspektera och vid behov skrota Ta bort dessa axlar ur drift. SBB är nöjd med att BAV har vidtagit dessa åtgärder.

Utrustning för detektering av filbyte krävs

SBB har även internt analyserat olyckan och vidtar alla nödvändiga åtgärder för att förhindra liknande händelser och minimera konsekvenserna av dem. Åtgärder inkluderar tidig identifiering av nödvändiga underhållsåtgärder ombord med hjälp av statusdata och bilder, och ökad användning av tågkontrollanordningar. För att minimera konsekvenserna av en eventuell urspårning utreder SBB möjligheten att installera filbytessensorer i och framför Gotthardbastunneln. Dessa åtgärder förväntas genomföras på medellång sikt på grund av den tid som krävs för planering och installation samt integration i befintliga system.

Som en omedelbar åtgärd kommer hastigheterna i området kring de två växlingspunkterna framför Gotthard-bastunneln tillfälligt att sänkas till 160 km/h vid återöppning. Denna hastighetssänkning påverkar inte passagerare eller förbindelser i Ticino och Tyskland, men ger mindre tid att hantera förseningar. Inne i Gotthardbastunneln kommer persontåg att kunna färdas i hastigheter upp till 230 km/h som tidigare.

Ekonomiska aspekter och framtida kapacitet

SBB uppskattar skadorna, inklusive inkomstbortfall, till cirka 150 miljoner schweizerfranc. Av detta belopp är cirka 140 miljoner schweizerfranc försäkrade. Osäkerhetsmarginalen för båda siffrorna är +/- 20 procent.

Efter de svåra stormarna i Misox analyserade SBB kontinuerligt situationen. För närvarande är Gotthard-axelns kapacitet tillräcklig för att betjäna passagerar- och godstransporter. Från fredag ​​till söndag erbjuder SBB totalt 11 000 fler platser på Gotthardaxeln än andra dagar i veckan. Lastkapaciteten för enskilda tåg kan kontrolleras i onlinetidtabellen och du kan även boka i förväg. Om efterfrågan ökar kan SBB svara med att sätta in fler fartyg.

Källa: LOK-rapport

Plant och IVL förnyar byggsektorn med fri tillgång till klimatdata

I ett viktigt steg för att underlätta tillgången till klimatdata inom byggsektorn har mjukvaruföretaget Plant integrerat IVL:s nya omfattande EPD-databas, Resource Hub, i sitt verktyg för ditt klimathantering. Detta ger kunderna enkel och gratis tillgång till ett växande antal produktmeddelanden i den digitala miljön.

Med flera EPD-alternativ redan tillgängliga, representerar partnerskapet mellan Plant och IVL ett viktigt steg i branschens ansträngningar att öka transparensen och minska dess klimatpåverkan. Resurscentret uppdateras kontinuerligt med nya färdiga EPD:er som ger byggledare de verktyg de behöver för att fatta välgrundade beslut som stöder hållbar utveckling.

Martin Erlandsson, livscykelexpert vid Svenska Miljöinstitutet IVL, påpekar att Resurscentrum standardiserar tolkningen av EPD-data, vilket innebär att verktygen kan konkurrera med andra funktioner med varandra istället för tolkningsmetoder.

Resurscentret strävar efter att vara den mest användarvänliga och tillgängliga EPD-resursen på marknaden. Genom att samla in vanliga EPD-data på ett ställe och automatiskt hämta dem från viktiga EPD-center, säkerställer Plant att användare kan göra miljövänliga val utan extra kostnader eller utföra manuella operationer.

Pelle Tunell, vd för Plant, ser företagets uppdrag som att göra klimatdata fritt tillgängligt för att driva på industriomvandling. Målet är att tillhandahålla tillgängliga resurser för alla för att minska byggbranschens klimatpåverkan.

Denna integration markerar början på ett nytt sätt att arbeta för Plant, som nu har påbörjat processen att integrera och verifiera alla tillgängliga EPD:er, och tillsammans med IVL planerar att fortsätta att kontinuerligt utöka databasen för att stödja en allt mer hållbar byggindustri. . Visionen är att göra miljödata fullt tillgänglig, gratis och öppen för att påskynda och förenkla branschens övergripande klimatomställning.

Swerock leder vägen – Första CO2-reducerande betonggjutning i Malmö

Nyligen genomfördes den första omgången fabrikstillverkad betong med nästan noll koldioxidutsläpp. Händelsen inträffade vid Swerockfabriken i Malmö, där en yta på 60 kvadratmeter bearbetades.

”Vår ambition är att vara ledande i att transformera branschen”, säger Angelika Bohlin, VD för Swerock. ”Det är roligt att se att vi har varit med och tagit fram en betong som kan vara vägledande för branschen.”

Betongbetong i Malmö blev möjligt efter omfattande laboratorieförsök för att hitta den optimala betongformeln. Detta innebär att säkerställa betongens egenskaper när den är färsk, dess öppningstid och dess kort- och långtidsbeständighet. Det första resultatet är en bottenplatta för förvaring av krossad sten i fabriksområdet.

I dag står cementindustrin för cirka 8 % av de årliga koldioxidutsläppen globalt. Det CO2-reducerande bindemedlet som används i betong vid gjutning är en svensk innovation från Cemvision. Företaget siktar på att använda ett bredare sortiment av restprodukter för att helt undvika nya råvaror och elektrifiera produktionsprocessen istället för att använda fossila bränslen.

”Betong är inte mer miljövänlig än cementen den blandas med, eftersom 90 % av betongens koldioxidavtryck kommer från cementen”, förklarar Oscar Hållén, vd på Cemvision prefer. ”Att se vår Re-ment gröna cement användas framgångsrikt i kundprojekt visar att vår innovation kan göra skillnad här och nu.

Längre sikt är målet att uppnå ett uppdaterat regelverk som stödjer betong med lägre klimatpåverkan, vilket kommer att driva förändringar i branschen.

”Det är ett nöje att vara först i Sverige med att använda Cemvision-arbetsböcker i ett riktigt projekt”, tillägger Angelika Bohlin. ”Vi kommer noga att övervaka urvalsresultaten och fortsätta att prova på lämpligt sätt för att säkerställa konsekvens över tid.”

För tre år sedan öppnade Swerocks nya fabrik i Malmö, med stort fokus på hållbarhet. Den toppmoderna anläggningen har anpassats från grunden för att utveckla produkter med lägre klimatpåverkan.

”Vi vill ligga i framkant, vara med från början och påverka resultaten, säger Angelika Bohlin. andamp;quot;Vi har varit involverade i varje steg, från att utveckla den optimala betongformeln till provtagning och nu ett konkret projekt inom vårt företag. I höst kommer vi även att leverera Re-mented betong från Cemvision till flera projekt i Malmöregionen.

Putins fastighetsbubbla: Ryska fastighetspriser ökade med 172 %

På bara 3 år har fastighetspriserna i Ryssland ökat med 172%. Den finska affärstidningen Kauppalehti skriver att bakom denna kraftiga ökning bland annat ligger kriget i Ukraina, västerländska sanktioner och generöst statligt stöd till nybyggnation.

Fastighetsinvesteringar

I Moskva och andra städer väljer de rika att investera i fastigheter medan aktie- och valutamarknaderna fryses av sanktioner. Ryssarnas inställning till hypotekslån har varit skeptisk sedan Sovjetunionens kollaps, men statligt stöd till hypotekslån har förändrat denna inställning.

President Vladimir Putin har under de senaste två decennierna försökt främja en mer positiv inställning till hypotekslån. Men det var först på 2020-talet, i samband med kriget i Ukraina och det statliga stödprogrammet för nybyggnation, som attityderna i storstäderna förändrades.

Biståndsprogram pressar upp priserna

– Putin kan ha lyckats öka bolåneutlåningen, men han skapade också en massiv bostadsbubbla. The Economist rapporterade att på bara tre år har huspriserna ökat med 172%.

Supportprogram har spelat en viktig roll i denna utveckling. Enligt The Economist erbjöd banker år 2020 lån till en årlig ränta på cirka 6 %, medan marknadsräntan var 8 %. Regeringen betalade mellanskillnaden, vilket ytterligare ökade efterfrågan på bostadslån. Förra året togs hypotekslån till ett belopp av 7,7 biljoner rubel, eller cirka 88 miljarder dollar. Denna siffra motsvarar 4 % av Rysslands BNP. År 2020 var motsvarande siffra 4,3 biljoner rubel.

Få investeringsalternativ

Experter säger att prisbubblan visar att Rysslands rika har få investeringsalternativ. Västerländska sanktioner har begränsat handeln utanför den inhemska valutamarknaden och valutamarknaden är i stort sett stängd. Dessutom har post-pandemisk inflation pressat upp priserna och minskat sparandet, vilket fått många att skynda sig att investera i fastigheter.

Rysslands centralbank har försökt stävja inflationen genom att höja räntorna, men regeringen, med Putin i spetsen, insisterar på att bolånetagare fortsätter att dra nytta av förmånliga villkor, med en maximal ränta på 8 %. Detta orsakar betydande kostnader för staten.

Åtgärder för att kyla ned marknaden

Kraftiga prishöjningar har väckt kritik, även inom den auktoritära regeringen. Centralbankschefen Elvira Nabioullina betonade statens roll för att överhetta marknaden. Centralbanken och finansministeriet har satt press på Kreml att vidta åtgärder för att lugna situationen.

Denna kritik har börjat tas på allvar i Kreml under det senaste året. I december 2023 ökade handpenningen på bolån från 20 % till 30 %. I somras togs också subventionerade bolån för nybyggnation bort. Enligt en analytiker som intervjuats av statliga medier kan detta leda till att antalet bolåneansökningar minskar med upp till 50 % under resten av året.

Påverkan på byggbranschen och bankerna

Byggbranschen och bankerna, som gynnades av ökade vinster trots sanktioner, är nu stora förlorare. Vanligt folk kan bli besvikna över att bostadspriserna förväntas förbli höga även om staten inte längre subventionerar bolån. Detta beror på en stark försvarsindustri som bidrar till att höja lönerna för miljontals medborgare.

Källa: Kauppalehti.

Bygget av Pallas forskningsreaktor fortskrider.

Installationen av 380 grundpelare, var och en 33 meter lång, slutfördes i bygggropen i Pallas forskningsreaktor i Petten, Nederländerna. Pallas är designad för att ersätta den nuvarande högflödesreaktorn.

I juni 2022 ansökte Pallas Ettevallistus Foundation hos Nuclear Safety and Radiation Protection Board (ANVS) om tillstånd att bygga och driva Pallas-reaktorn. ANVS beviljade bygglov i februari förra året och förberedande arbeten påbörjades i maj 2023. Arbetet utfördes av det belgiska byggföretaget BESIX som tilldelades uppdraget i november 2022.

En överbelastning på cirka 50 x 50 meter djup och 21 meter djup kommer att grävas ut i flera steg för att skapa bygggropen. Trettio och en halv meter breda diken grävdes och fylldes med betong för att skapa de så kallade ”membranväggarna”. Dessa väggar är förankrade av 380 borrstolpar. En ringbalk placeras runt toppen av väggarna för att binda ihop dem.

Inläggningsblandning

Nu påbörjas grundläggningen av själva byggnaden, inklusive förstärkning av väggarna med 162 borrade stålrör och 15 ankarkablar. Ankarlinorna är 48-64 meter långa och fästa i marken med injekteringsbruk.

För att balansera trycket fylls konstruktionsbrunnen med vatten upp till grundvattennivån.

Nästa steg och framtidsplaner

Nästa steg är att sprida ett lager grus i botten av bygggropen för att tillåta betong av hög kvalitet att hällas i reaktorfundamentet. Därefter ska 48 000 kubikmeter vatten pumpas från byggbrunnen.

  • Hittills har arbetet gått smidigt tack vare det framgångsrika samarbetet mellan NRG-Pallas, ICHOS (huvudkonstruktör) och BESIX (entreprenör av brunns- och grundkonstruktionsfasen), representanter för Pallas Foundation Preparation förmedlar.

Arbetena beräknas vara klara i slutet av 2024, varefter grunden ska vara klar för nästa etapp, d.v.s. själva konstruktionen av reaktorn.

Även om bygget av Palasa-reaktorn är finansierat har den holländska regeringen ännu inte fattat ett definitivt beslut om dess konstruktion. Bygget kan fortsätta om det holländska parlamentet inte motsätter sig bildandet av ett nytt statligt bolag och om EU-kommissionen godkänner den statliga investeringen.

Tidigare hälsominister Ernst Kuipers uppmanade Pallasstiftelsen att undvika oåterkalleliga handlingar, men att fortsätta förberedelserna av projektet för att undvika onödiga förseningar.

I januari 2023 offentliggjorde Pallas ett anbud för byggandet av Pallas reaktor och omgivande byggnader enligt EU:s regler för offentlig upphandling. Tre förkvalificerade kandidater valdes ut till anbudet. I december fick det spanska byggföretaget FCC Construcción byggkontraktet för Pallas.

Den nya forskningsreaktorn kommer att ersätta den gamla modellen

Forskningsreaktorn Pallas kommer att byggas i Petten, som kommer att ersätta den befintliga HFR (High Flow Reactor). Högflödesreaktorn på 45 MW togs i drift i september 1960 och har sedan dess främst använts för grundforskning och produktion av medicinska radioisotoper. Reaktorn, som drivs av NRG på uppdrag av EU:s Joint Research Center, har länge tillfredsställt cirka 60 procent av Europa och 30 procent av världens behov av medicinska radioaktiva källor.

Pallas är av typen ”tank-i-pool”, med en värmeeffekt på cirka 55 MW och kan använda sitt neutronflöde mer effektivt än HFR.

Källa: World Nuclear News.

Piteå kommun satsar mer på gruppbostäder.

Piteå kommun har akut behov av fler gruppbostäder och därför finns planer på att bygga en ny lägenhet på Videvägen i Munksund intill det befintliga gruppboendet. I förra mötet i kommunen godkändes den strategiska planen för åren 2025-2027 och budgeten för 2025, där denna nya lägenhet ingår som en av investeringarna. Processen har nu gått vidare till en bygglovsansökan som godkändes på samhällsbyggnadsnämndens möte i juni.

Den nya gruppbostaden blir modern och lämplig för målgruppen och på översta våningen, vad gäller teknik och lägenheternas utformning, och ska skapa en bra arbetsmiljö för personalen. Tekniska lösningar spelar en viktig roll och dessutom främjar en vacker gård trivsel och aktivitet för funktionshindrade. Socialtjänsten undersökte befintliga fastigheter, både privata och kommunala, men ingen uppfyllde designkraven för en gruppbostad.

– Det här är en stor investering och med budgetbeslutet och bygglovet kan nu arbetena starta för fullt. Det ställs höga krav på gruppbostäder och det gick inte att placera lägenheten i andra befintliga objekt. Nu har vi också möjlighet att bygga en modern bostad som är helt anpassad för målgruppen, med goda arbetsvillkor för våra anställda, säger komministern i Piteå kommun Patric Lundström.

Bygglovet gäller för nybyggnation av ett flerfamiljshus med sex lägenheter, allrum, personal, lager och miljöbyggnader.

-Det befintliga boendet Videvägen färdigställs nu med ytterligare ett boende och i och med beslutet kommer fler att få nödvändig behandling i en bekväm, enhetlig miljö, säger Magnus Nyström, ordförande för samhällsplaneringen.

Riksbyggen Bonum Brf Havslängtan välkomnar sina första pensionärer.

Under veckan började de första flyttlådorna anlända till ålderdomshemmet Riksbyggen 48 i Norrtälje hamn. Bonum Brf Havslängtan, som började säljas i mars förra året, erbjuder välplanerade två- och trerumslägenheter med storleken 47-78 kvadratmeter med balkong mot innergården och fransk balkong eller liten balkong mot gatan. . , samt rymliga lägenheter. fyrarumslägenheter 98 kvm.

– Intresset var stort redan när försäljningen startade och idag finns bara fjorton lägenheter kvar. Bonum Brf Havslängtan har blivit populärt på grund av sitt utmärkta läge nära den charmiga hamnpromenaden för restauranger och shopping. En viktig attraktion är också den planerade hamnbron som ger möjlighet att bada i staden, säger Norrtälje Riksbyggens försäljnings- och marknadschef Sara Stridh.

Huset har ett mötesrum med kök, bastu och vila. Det finns även en övernattningslägenhet med uteplats, som är perfekt för gäster från längre bort.

82-åriga Gunnel Graf är en nyligen invånare som tog nycklarna till sin 98 kvadratmeter stora lägenhet på fjärde våningen. Tidigare bodde han i ett privat hus i Bromma, men nyligen kände han att det var för mycket jobb att ta hand om huset själv.

  • När du blir äldre måste du tänka på att flytta och nu var det rätt tid för mig. Min dotter berättade om Bonum Brf Havslängtan. Att det var nybyggt och fräscht, och närheten till ett av mina barn gjorde det till ett naturligt val, säger Gunnel.

Brf Havslängtan är en del av Riksbyggens bonuskoncept för personer över 55 år. Idag har Bonum mer än 1 300 Bonumlägenheter. Förutom att husen är anpassade efter målgruppen, uppskattar invånarna också det sociala perspektivet i kooperativet.

Bygghiss Olycksrapport – Brister i montering och kontroll.

Statens haverikommission publicerade på onsdagen en rapport om den tragiska decemberolyckan i Sundbyberg, där fem byggnadsarbetare omkom. Styrelsen kom fram till att olyckan orsakats av brister i monteringen av hissen i byggnaden av hyresgästens hissföretag och brister i monteringsledningen av företaget.

En nackdel var att saknade skruvanslutningar inte upptäcktes i kontrollerna. Dessa svetsade anslutningar är avgörande för säkerheten eftersom de består av skruvar och muttrar som håller ihop hissens komponenter. Olycksfallskontoret har nu rekommenderat Arbetsmiljöverket hur styrsystemet för montering av bygghissar skulle kunna stärkas.

Sedan olyckan har kontrollerna av hissenheterna skärpts utöver gällande bestämmelser på Andersson Company Byggnads alla arbetsplatser. Varje ny hiss genomgår nu en oberoende inspektion allteftersom bygget fortskrider. Vd Patrik Toresäter hoppas Arbetsmiljöverket skärper reglerna för att göra det till en standard för hela branschen.

Gällande bestämmelser kräver en oberoende inspektion endast när den första hissen är installerad. Därefter gör hissföretaget en egenkontroll med varje hiss. Huvudentreprenören får handlingar från både fristående besiktningar och egenbesiktningar.

Olycksnämnden rekommenderade även Andersson Company Byggnads att integrera riskhanteringen av bygghissar i sitt systematiska arbetsmiljöarbete och Arbetsmiljöverket utreder riskerna med bygghissar framför allt vid tillsyn av byggarbetsplatser.

VD Patrik Toresäter kommenterade att den tragiska olyckan lärde dem att övervaka de kontroller som utförs av underleverantörer ännu mer noggrant. Han framhåller att byggandet innebär risker som måste hanteras noggrant för att undvika olyckor.

.

Bohusbanans tunnlar förstärktes

Bohusbanans tunnlar kommer att förstärkas
Tunnelmynning efter renovering. Foto: Trafikverket
Upplagt av
Stina Wickenberg – 3 juli 2024
Bohusbanan genomgår just nu omfattande underhålls- och renoveringsåtgärder med fokus på tunnlarna och kontaktledningsinstallationen mellan Stenungsund och Uddevalla. Hela sträckan genomgår ett intensivt renoveringsarbete, vilket innebär att all tågtrafik kommer att vara avstängd till december 2024.

En viktig del av arbetet har varit förstärkningen av berget, vilket huvudsakligen görs med råbetong och bergbultar . I denna metod sprutas fiberarmerad sprutbetong direkt på bergytan, varefter bergbultar monteras för att förankra betongen.

De två stegen för att fixera bergbultar

Processen inkluderar två huvudapplikationer. I det första steget borras bergbultar och installeras genom den befintliga betongen för att stabilisera berget innan betongen tas bort. Sedan kompletterar vi vid behov med utvalda stenbultar. I det andra steget installeras stenbultar genom betongskiktet för att stärka stenen.

Betongbåge vid mynningen av tunneln. Foto: Trafikverket
Sprutbetongbågar och tunnelportaler

Förutom bergbultar byggs stenbetongbågar för att förstärka berget där ytterligare stöd behövs, speciellt om det inte finns naturliga valv. Samtidigt färdigställdes flera tunnelportaler vid tunnelmynningen som en del av den slutliga infrastrukturen.

Modernisering av kontaktledningsanläggningen

I projektet ingår även nödvändig förnyelse av den åldrande linjen. Genom att byta ut löplinor och stolpar ökas hållbarheten och kapaciteten i systemet, vilket möjliggör tätare tågtrafik och minskar risken för stopp. Arbetet beräknas pågå till december 2024 och vägnätet kommer att vara i bruk under hela projektet.

Tunelbuŝo post renovigo. Foto: Trafikverket
Fonto: Trafikverket

Varbergs nya station, dubbelspår och tunnelprojekt närmar sig sitt slutförande

Transportstyrelsens omfattande arbete med Varbergsjärnvägsprojektet når sin slutfas med intensivt arbete vinter och vår. Nu tar projektet form och ger invånarna en uppfattning om hur Varbergs framtid kommer att se ut med ny tunnel, ränna, dubbelspår och station.

I början av juni bjöds besökarna in till en öppen workshop där de fick en förstahandsupplevelse av projektets omfattning och framsteg. Vi fick reda på hur mycket som redan har gjorts och vad som fortfarande behöver göras.

Verkstaden i centrum öppnades för allmänheten den 2 juni och lockade mer än tre tusen nyfikna besökare. Foto Implenia Sverige AB
Planerar att öppna en ny tvåspårig station

Planen är att öppna en ny tvåspårig station för trafik nästa sommar i juli. Då beräknas även stationen och den östra delen av stationsområdet vara klara. Arbetena på den västra delen kan påbörjas efter rivningen av den gamla järnvägsanläggningen. Efter öppning för trafik kommer fokus att ligga på linjeslingorna på södra sidan av stationen för att säkerställa smidigheten i det fortsatta arbetet.

Broar byggs för närvarande över stationerna, särskilt nära gång- och cykelbron. Foto: Implenia Sweden AB.

Ledningarna är nu installerade och redo för det nya dubbelspåret i rännan. Foto: Implenia Sweden AB.
Fokus på rutschkanan på norra sidan av tunneln

Norra sidan av tunneln är för närvarande fokuserad på byggandet av en ny station och förberedelserna av banan för rutschkanan, som är planerad att starta vid början av året augusti. I Breared har banbygget redan startat och projektet har totalt cirka 35 000 meter spår – ungefär lika lång som mellan Varberg och Kalmar med bil. 420 meter långa skenor med en vikt på 25 ton levereras kontinuerligt efter byggbehov.

Fortsatt utveckling i spår- och underhållstunneln

Dräneringsmattor har installerats i underhållstunneln för att skydda teknisk utrustning mot småskaligt vattenintrång. I järnvägstunneln är arbetet inriktat på signal- och telearbeten, med planerade spårinstallationer att påbörjas i norra delen vecka 36. Än så länge är alla nödvändiga installationer och makadam på plats.

Installation av kabelställ i tunneln. Foto: Andreas Gärdnert, Guller Group.

Kabelställ och kablar på plats i spårtunneln. Foto: Andreas Gärdnert, Guller Group
Breared utveckling och vidare arbete

Breared fortsätter att arbeta med fyllning och ytbeläggning ovanför betongtunneln där asfalteringen precis är klar. Efter sommaren är det kommunens tur att börja bygga en ny station, vilket är nästa steg i att forma Varberg till ett modernt järnvägscentrum.

Fortsättningen av Varbergsjärnvägsprojektet speglar en betydande investering i regionens infrastruktur och förväntas ge betydande fördelar för invånare och besökare när projektet väl är klart.

Allikas: Trafikverket.